Αρθρίτιδα του ώμου

Με τον όρο “αρθρίτιδα του ώμου” εννοούμε τη φθορά της άρθρωσης και την επώδυνη δυσλειτουργία αυτής. Πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν ότι περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα σε κάποια άρθρωση. Με απλά λόγια, η αρθρίτιδα είναι η φθορά και καταστροφή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Στον ώμο, η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία.

Αν και δεν υπάρχει αναστρέψιμη πορεία για την αρθρίτιδα του ώμου, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Ακολουθώντας αυτές τις θεραπείες, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ανώδυνης λειτουργικότητας.

Ανατομία του ώμου

Ο ώμος αποτελείται από τρία οστά: το άνω μέρος του βραχίονα, την ωμοπλάτη και την κλείδα. Η ημισφαιρική κεφαλή του βραχιονίου οστού αρθρώνεται με μια κοίλη διαμόρφωση της ωμοπλάτης, που ονομάζεται ωμογλήνη. Μια σειρά από συνδέσμους και τένοντες διατηρούν τη σταθερότητα της άρθρωσης, επικεντρώνοντας την κεφαλή του βραχιονίου μέσα στην ωμογλήνη.

Ανατομία του ώμου

Αρθρίτιδα του ώμου: αιτίες

Η αρθρίτιδα του ώμου γενικά μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς άνω των 60 ετών. Εντούτοις, μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους, ως συνέπεια παλαιότερων τραυματισμών.

Οι αιτίες της αρθρίτιδας του ώμου είναι:

  • Τραυματικές καταστάσεις. Τέτοιες καταστάσεις είναι παλιότερα κατάγματα ή επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα του ώμου.
  • Λοιμώξεις του ώμου.
  • Μαζικές ρήξεις των τενόντων του ώμου (υπερακανθίου, υπακανθίου). Σε αυτές τις περιπτώσεις σταδιακά καταστρέφεται η κινηματική του ώμου, με συνέπεια την «αρθρίτιδα του τενοντίου πετάλου».
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
  • Άσηπτη νέκρωση της βραχιονίου κεφαλής. Μπορεί να συμβεί μετά από μακρά λήψη κορτιζόνης, μεταβολικά νοσήματα, θρομβοφιλία κ.α.

Αρθρίτιδα του ώμου: συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της αρθρίτιδας του ώμου είναι ο πόνος. Επιδεινώνεται με τις δραστηριότητες, ειδικά όταν τα χέρια απαιτείται να φτάσουν πάνω από το κεφάλι.

Με τη σταδιακή επιδείνωση, περιορίζεται η κινητικότητα του ώμου και επιδεινώνεται η δυσκαμψία.
Ευτυχώς, δεν αναπτύσσουν πόνο και δυσκαμψία όλοι όσοι αναπτύσσουν αρθρίτιδα. Σε μερικές περιπτώσεις, ασθενείς με σοβαρή καταστροφή του ώμου εμφανίζουν σχετικά λίγα συμπτώματα.

Διάγνωση

Η αρθρίτιδα του ώμου συνήθως διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση και τις ακτινογραφίες.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ανευρίσκεται:

  • πόνος στις κινήσεις του ώμου,
  • περιορισμός στο εύρος κινήσεων,
  • αδυναμία,
  • κριγμός κατά τις κινήσεις των οστών,
  • ευαισθησία ή πόνος στην ψηλάφηση του ώμου.

Οι ακτινογραφίες είναι επαρκείς στο να αναδείξουν την αρθρίτιδα του ώμου (επόμενη εικόνα). Τα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι:

  • η στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος (τα οστά της άρθρωσης σχεδόν ακουμπούν μεταξύ τους),
  • κύστεις στα οστά,
  • σκλήρυνση των αρθρικών επιφανειών και
  • τα οστεόφυτα (τα γνωστά μας…άλατα).

Α: Ακτινογραφία φυσιολογικού ώμου         Β: Ακτινογραφία ώμου με αρθρίτιδα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια εφαρμόζεται η συντηρητική θεραπεία. Σε αυτή ανήκουν:

  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων,
  • Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα,
  • Φυσικοθεραπεία,
  • Τοπικές ενέσεις με κορτιζόνη και τοπικά αναισθητικά.

Όταν τα συντηρητικά μέσα δεν αποδίδουν και όταν η πάθηση επιδεινώνεται, θέση έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Αν και για πολλά έτη χρησιμοποιήθηκε η ολική αρθροπλαστική, τις τελευταίες 2 δεκαετίες χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική.

Στην αρθροπλαστική, αντικαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση με τεχνητή. Στην ανάστροφη αρθροπλαστική η κεφαλή του βραχιονίου αντικαθίσταται με κοίλη αρθρική επιφάνεια, ενώ η ωμογλήνη αντικαθίσται με σφαίρα (γληνόσφαιρα). Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλό σχετικά με τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου.

A: Κλασική ολική αρθροπλαστική ώμου, Β: Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου

 

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, με ολική αρθροπλαστική ώμου. Τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδευτεί στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, επιτελώντας την επέμβαση με απόλυτη επιτυχία. Συνεργαζόμενος με έμπειρη αναισθησιολογική ομάδα, πραγματοποιεί την επέμβαση εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Μετεγχειρητικά, η εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική ομάδα βοηθά στη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση.

Share
Published by
Βασίλειος Φωτόπουλος