Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι εναπόθεση αλάτων ασβεστίου (υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Σε περιόδους κρίσης, όμως, ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες, ειδικά τη νύκτα, ξυπνάει τον ασθενή (συνήθως γυναίκα άνω των 30 ετών) και είναι χαρακτηριστικά πολύ έντονος.
Η πάθηση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο γιατί προκαλείται. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν μια χρόνια ενόχληση στον ώμο. Θεωρείται ότι οφείλεται σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου και κυρίως του υπερακανθίου.
Ως αποτέλεσμα, οι τένοντες διογκώνονται, αυξάνοντας την πίεση και προστριβή τους μέσα στον υπακρωμιακό χώρο. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, κατά τον οποίο η αυξημένη τριβή των τενόντων οδηγεί σε περαιτέρω εναπόθεση αλάτων ασβεστίου και ακόμα μεγαλύτερη πάχυνση των τενόντων.
Όλες οι αιτίες που προκαλούν τενοντίτιδα στον ώμο ενέχονται και στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα. Οι συχνότερες αιτίες είναι:
Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Στατιστικά, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυροειδοπάθεια.
Η λήψη του ιστορικού από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό θα θέσει την υποψία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Στο ιστορικό αναφέρονται γενικά ενοχλήσεις άλλοτε άλλου βαθμού από τον πάσχοντα ώμο.
Συχνά, ο πόνος είναι τόσο έντονος που δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση, καθιστώντας αδύνατη την κλινική εξέταση του ασθενούς. Αυτό και μόνο θέτει την ισχυρή υποψία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες. Πολύ βοηθητικό είναι και το υπερηχογράφημα. Η μαγνητική τομογραφία γίνεται πολλές φορές για την εκτίμηση της κατάστασης των μυών και τενόντων του τενοντίου πετάλου και για την ανεύρεση συνοδών βλαβών.
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα σε: Α. Ακτινογραφία, Β. Μαγνητική Τομογραφία, C. Υπερηχογράφημα
Στην οξεία φάση, όταν ο ασθενής πονάει πολύ, ο στόχος είναι η ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτό γίνεται με:
Σε ένα ποσοστό περίπου 15%, οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες και υποτροπιάζουσες, παρά τα συντηρητικά μέτρα. Έτσι, ο ασθενής αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ώμου και δυσχεραίνει την καθημερινή του ζωή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η αρθροσκοπική επέμβαση του ώμου. Με την επέμβαση αυτή γίνεται αφαίρεση του ασβεστώματος καθώς και καθαρισμός του υπακρωμιακού χώρου. Έτσι, αφαιρείται ο εκλυτικός παράγοντας των κρίσεων και η πάθηση θεραπεύεται οριστικά.
Είναι επέμβαση που γίνεται μέσω 2-3 μικρών οπών στο δέρμα. Με τα κατάλληλα εργαλεία, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός ελέγχει ολόκληρη την άρθρωση του ώμου και διορθώνει τις βλάβες που υπάρχουν. Η αποθεραπεία είναι ταχεία και η μέθοδος εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
Συμπερασματικά, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι η ενεαπόθεση αλάτων ασβεστίου στον ώμο. Μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη, δυσχεραίνοντας τη λειτουτργικότητα του ώμου. Η συντηρητική θεραπεία συνήθως είναι αποτελεσματική.. όταν όμω η πάθηση επιμένει, τότε η οριστική λύση δίδεται αρθροσκοπικά.
Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει πλούσια εμπειρία στις παθήσεις του ώμου. Με πολυετή εργασία σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, είναι σε θέση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί του και αντιμετωπίστε το πρόβλημα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.