Αφαίρεση ασβεστοποίησης με Barbotage

[content_table]

Το Barbotage είναι η διαδερμική, δια βελόνας, αντιμετώπιση της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας του ώμου. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα  είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μέσα στους τένοντες του ώμου. Πρόκειται για μια επώδυνη μορφή τενοντίτιδας, που συνήθως προκαλεί περισσότερα συμπτώματα από την απλή τενοντίτιδα. Πολλές φορές ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και αφυπνίζει τον ασθενή τη νύχτα. Μπορεί όμως να λάβει και τη μορφή της χρόνιας τενοντίτιδας με πιο ήπια και χρόνια συμπτώματα.

 

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα.  Αφαίρεση με Barbotage

 

Πώς γίνεται η θεραπεία με Barbotage;

H αφαίρεση της ασβεστοποίησης του ώμου με τη μέθοδο Barbotage γίνεται με τη βοήθεια βελόνας. Εισάγεται στο σημείο της επασβέστωσης φυσιολογικός ορός και ακολουθεί αναρρόφηση του περιεχομένου, το οποίο περιλαμβάνει τα άλατα ασβεστίου. Μπορεί να γίνει με υπερηχογραφική καθοδήγηση, αναλόγως της εμπειρίας που διαθέτει ο Ορθοπαιδικός. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική και απλή στη εφαρμογή της. Αποτελεί την καλύτερη ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική επιλογή για την εμμένουσα ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου.

Χρειάζεται αναισθησία για τη θεραπεία Barbotage;

Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, παρά μόνο έγχυση τοπικού αναισθητικού στο σημείο της βλάβης.

Χρειάζεται εισαγωγή στο Νοσοκομείο;

Η θεραπεία Barbotage μπορεί να γίνει σε περιβάλλον εξωτερικού ιατρείου, επομένως δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πόση ώρα διαρκεί το Barbotage;

Συνήθως απαιτούνται λιγότερο από 20 λεπτά για τη θεραπεία με Barbotage. Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής παραμένει για λίγα λεπτά για παρακολούθηση και κατόπιν μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Συνιστάται για 1-2 24ωρα περιορισμός δραστηριοτήτων με αποφυγή άσκησης, οδήγησης και έντονης χρήσης του άκρου.

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία με Barbotage;

Επίσημα βιβλιογραφικά δεδομένα εμφανίζουν το Barbotage ως την πιο αποτελεσματική από τις μη χειρουργικές μεθόδους. Η αποτελεσματικότητα της είναι πάνω από 80%, όταν όμως οι ενδείξεις είναι σωστές και η μέθοδος εφαρμοστεί με ακρίβεια. Η μείωση του πόνου είναι σημαντική στην πλειοψηφία των ασθενών.

Υπάρχουν επιπλοκές από το Barbotage;

Οι επιπλοκές της ένεσης Barbotage είναι σπάνιες. Ίσως για μία ή δύο ημέρες τα ενοχλήματα γίνουν εντονότερα, αλλά στη συνέχεια επέρχεται η ανακούφιση. Χορηγείται η κατάλληλη αναλγητική αγωγή και συνήθως ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για φυσικοθεραπεία.