Υγρό στο γόνατο: Αίτια και αντιμετώπιση

[content_table]

Με τον όρο «υγρό στο γόνατο» αναφερόμαστε στις καταστάσεις εκείνες, κατά τις οποίες συσσωρεύεται αυξημένη ποσότητα αρθρικού υγρού εντός της άρθρωσης. Η παρουσία αυξημένης ποσότητας υγρού στο γόνατο υποδηλώνει πάντα κάποια παθολογική κατάσταση.

Φυσιολογικά, στο γόνατό μας (όπως και σε κάθε άρθρωση) υπάρχει μικρή ποσότητα υγρού, 7-10cc, που ονομάζεται αρθρικό υγρό. Η λειτουργία του αρθρικού υγρού είναι να θρέφει τον αρθρικό χόνδρο και να βοηθά στη διατήρηση μηδενικού συντελεστή τριβής μέσα στην άρθρωση.

Που οφείλεται η συσσώρευση υγρού στο γόνατο;

Όταν υπάρχει υγρό στο γόνατο, περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε πάντα υπάρχει κάποια αιτία, παθολογική ή τραυματική. Οι καταστάσεις αυτές είναι:

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για το υγρό στο γόνατο;

Η σωστή λήψη του ιστορικού και η καλή κλινική εξέταση βοηθούν στην αποκάλυψη της αιτίας υγρού στο γόνατο. Ο Ορθοπαιδικός θα εξετάσει το γόνατο χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες δοκιμασίες. Βοηθητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία και ο υπέρηχος.

Πώς αντιμετωπίζεται η παρουσία υγρού στο γόνατο;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί υγρό στο γόνατο. Στα γενικά μέτρα αντιμετώπισης ανήκουν:

 • Ανάπαυση,
 • Περιορισμός δραστηριοτήτων,
 • Αποφυγή σκάλας,
 • Αποφυγή ορθοστασίας,
 • Εφαρμογή παγοκύστης, συνήθως 20 λεπτά για 4-5 φορές την ημέρα,
 • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων,
 • Παρακέντηση για αφαίρεση υγρού. Καλό είναι να αποφεύγεται. Πρέπει να γίνεται μόνο για διαγνωστικούς λόγους (με αποστολή υλικού στο εργαστήριο) και για ανακούφιση, όταν το υγρό είναι πάρα πολύ (εκκενωτική παρακέντηση).

Όπως προαναφέρθηκε, αναλόγως της αιτίας που προκαλεί το υγρό στο γόνατο, γίνεται και η ειδική αντιμετώπιση.

Στη ρήξη μηνίσκου, ρήξη του προσθίου χιαστού και του εξαρθρήματος επιγονατίδας, ενδέχεται να απαιτηθεί αρθροσκοπική αντιμετώπιση. Στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εκτός από τα συντηρητικά μέσα, μπορεί να χρειασθεί αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης, δηλαδή ολική αρθροπλαστική.

Στις φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική και ψευδοουρική) συνδράμει ο Ρευματολόγος. Οι παθήσεις αυτές ανταποκρίνονται πολύ καλά σε φαρμακευτικές αγωγές.

Συμπερασματικά, η παρουσία υγρού στο γόνατο οφείλεται πάντα σε κάποια αιτία, είτε τραυματισμό, είτε παθολογικές καταστάσεις. Ο ειδικός Ορθοπαιδικός είναι αυτός που θα διαγνώσει την ακριβή αιτία και θα προτείνει την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει πλούσια εμπειρία στην κλινική εξέταση του γόνατος, καθώς και στην αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν την άρθρωση του γόνατος. Εάν πάσχετε από υγρό στο γόνατο, επικοινωνήστε αμέσως μαζί του και αντιμετωπίστε σωστά το πρόβλημά σας.

Ναι. Σε κανονικές συνθήκες υπάρχει μία μικρή ποσότητα υγρού, η οποία εξυπηρετεί στο να εκτελείται εύκολα ένα εύρος κινήσεων, όπως και να μην υπάρχει τριβή μεταξύ των χόνδρων. Αυτό το υγρό ονομάζεται αρθρικό.

Θα πρέπει να μεταβείτε στον ορθοπεδικό σας, ώστε να εκτιμήσει το περιστατικό. Αρχικά, θα γίνει λήψη ιστορικού και εξέταση κλινικής εικόνας. Έπειτα, πολύ βοηθητικές θα είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις(μαγνητική, ακτινογραφία, υπέρηχος) για καλύτερη εικόνα και κατανόηση του ιατρού.

Όπως προαναφέραμε, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια ποσότητα υγρού στο γόνατο. Όταν όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση και το γόνατο διογκώνεται, δημιουργούνται προβλήματα όπως:

 • Πόνος,
 • Δυσκαμψία,
 • Ερυθρότητα και αύξηση τη θερμοκρασίας στο σημείο,
 • Ευαισθησία.

Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουραστεί, να μην ανεβαίνει σκάλες καθώς χρειάζεται μεγάλη κίνηση από το γόνατο, να αποφύγει την ορθοστασία και την καταπόνηση, να πάρει κάποιο καταπραϋντικό, να τοποθετήσει πάγο και να του κάνουν παρακέντηση ώστε να αφαιρεθεί το υγρό( σε ακραίες περιπτώσεις).

 

call to action