Αρθροσκόπηση γόνατος με τοπική αναισθησία

[content_table]

Η αρθροσκόπηση του γόνατος έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες ως η ασφαλέστερη, αναίμακτη και ελάχιστα παρεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση πληθώρας παθήσεων του γόνατος.

Έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία τα τελευταία 20 χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γερμανία), πραγματοποιούμε πια την αρθροσκόπηση μόνο με τοπική αναισθησία.

Κατά την αρθροσκόπηση γόνατος με τοπική αναισθησία, ο ασθενής δεν χρειάζεται να λάβει κανενός είδους γενική αναισθησία. Επίσης δεν υποβάλλεται σε αναισθησία από τη μέση και κάτω (επισκληρίδιο ή ραχιαία). Έτσι, αποφεύγονται όλες οι παρενέργειες της γενικής αναισθησίας, αλλά και οι επώδυνες παρακεντήσεις της σπονδυλικής στήλης για την επισκληρίδιο αναλγησία.

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση γόνατος με τοπική αναισθησία;

Μέσα στη χειρουργική αίθουσα, υπό σχολαστική αντισηψία του γόνατος, εγχύεται στην άρθρωση ειδικό μίγμα τοπικών αναισθητικών φαρμάκων. Ακολουθεί η προετοιμασία για την αρθροσκόπηση, με σύνδεση όλων των απαραίτητων εργαλείων με τον αρθροσκοπικό πύργο.

Μέσω μιας μικρής οπής του δέρματος (2-3mm) εισάγεται η κάμερα στο γόνατο και ακολουθεί ο έλεγχος της άρθρωσης. Ακολούθως, μέσω μιας δεύτερης οπής εισάγονται τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να επιτελεστεί η επέμβαση.

Καθ’όλη τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του γόνατος με τοπική αναισθησία, ο ασθενής παραμένει εντελώς ξύπνιος. Συμμετέχει έτσι, εάν χρειαστεί, με δυναμικές κινήσεις (έκταση και κάμψη) του γόνατος.

Η επέμβαση συνήθως δεν υπερβαίνει χρονικά τη μισή ώρα. Μετά το τέλος της, ο ασθενής οδηγείται περπατώντας στη βραχεία νοσηλεία, όπου παραμένει για περίπου μισή με μία ώρα. Στη συνέχεια, είναι έτοιμος να πάρει εξιτήριο, φεύγοντας από το νοσοκομείο περπατώντας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος με τοπική αναισθησία;

Η μέθοδος εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

 • Καμία ανάγκη για γενική αναισθησία.
 • Καμία ανάγκη για τη δυσάρεστη εμπειρία της παρακέντησης στη μέση, κατά τη διενέργεια ραχιαίας ή επισκληριδίου αναλγησίας.
 • Αποφυγή όλων των παρενεργειών, που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία, όπως ενδεικτικά μετεγχειρητική κεφαλαλγία, ναυτία, τάση προς έμετο, ερεθισμό του λάρυγγα από τη διασωλήνωση, πρόκληση βήχα.
 • Αποφυγή παρενεργειών από τη ραχιαία ή επισκληρίδιο αναλγησία, όπως ερεθισμό στο σημείο της παρακέντησης στη μέση.
 • Συμμετοχή του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης με κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος.
 • Ταχύτατη μετεγχειρητική κινητοποίηση. Ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει αμέσως μετά την επέμβαση, βαδίζοντας από τη χειρουργική αίθουσα προς τη βραχεία νοσηλεία.
 • Μετεγχειρητική αναλγησία, που διατηρείται για 2 ολόκληρα εικοσιτετράωρα. Εξασφαλίζει γρήγορη επάνοδο στις μετεγχειρητικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του γόνατος.
 • Ιδανική μέθοδος, τόσο για νέους, όσο και για μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος).

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αρθροσκόπησης με τοπική αναισθησία;

Πρακτικά, δεν υπάρχουν μειονεκτήματα. Εάν ο ασθενής το επιθυμήσει, σε οποιοδήποτε μέρος της επέμβασης μπορεί να χορηγηθεί μια μορφή μέθης.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με τοπική αναισθησία;

Υπάρχει πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων στο γόνατο που αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης με τοπική αναισθησία. Σε αυτές ανήκουν:

 • η μηνισκεκτομή,
 • η μηνισκοσυρραφή,
 • η αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων
 • η αρθροσκοπική λείανση χόνδρινων βλαβών
 • η υμενεκτομή,
 • η αφαίρεση υμενικής πτυχής (plica syndrome)
 • η διατομή των έξω καθεκτικών συνδέσμων επιγονατίδας,
 • οι αρθροσκοπικοί τρυπανισμοί χόνδρινων βλαβών

 

Συμπέρασμα

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη για τον ασθενή. Χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς αναισθησία από τη μέση και κάτω, ο ασθενής είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του γόνατος γρήγορα, αποτελεσματικά και με ταχύτατη αποκατάσταση, παρακάμπτοντας τις οποιεσδήποτε παρενέργειες της γενικής ή περιοχικής αναισθησίας.

Η πολυετής εμπειρία μας και ο μεγάλος αριθμός των ευχαριστημένων ασθενών μας, εγγυώνται τη σωστή λύση για το πρόβλημα στο γόνατό σας. Επικοινωνήστε με τον Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο και προγραμματίστε το ραντεβού σας.

 

call to action