Αρθροσκόπηση ισχίου

[content_table]

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλο αριθμό παθήσεων του ισχίο. Η χρήση του αρθροσκοπίου, της κάμερας, δηλαδή, που εισέρχεται στην άρθρωση, ξεκίνησε πειραματικά πριν από έναν αιώνα. Η πραγματική, όμως, εξέλιξη στην αρθροσκόπηση συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια, αρχικά στο γόνατο. Με την εξέλιξη της εμπειρίας, των εργαλείων και των χειρουργικών τεχνικών, έγινε δυνατή η διενέργεια πληθώρας χειρουργικών επεμβάσεων μέσω δύο μικρών οπών στο γόνατο αρχικά, και σχεδόν σε όλες τις αρθρώσεις αργότερα. Από την εξέλιξη αυτή δε θα μπορούσε να ξεφύγει η άρθρωση του ισχίου.

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση του ισχίου;

Ο ασθενής τοποθετείται σε ειδικό κρεβάτι έλξης. Το κάτω άκρο προσαρμόζεται στο κρεβάτι αυτό, με τρόπο ώστε να είναι δυνατή η έλξη του κατά την ώρα της επέμβασης. Με ακτινοσκοπική υποβοήθηση βρίσκεται το σημείο εισόδου και με κατάλληλους οδηγούς διανοίγεται η αρχική αρθροσκοπική πύλη. Απαιτείται τομή δέρματος 5mm και εισάγεται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο (μικροκάμερα), μέσω του οποίου ο Χειρουργός βλέπει σε μεγέθυνση το εσωτερικό της άρθρωσης, το οποίο προβάλλεται σε ειδικό μόνιτορ. Από μια δεύτερη αρθροσκοπική πύλη, επίσης 5mm εισάγονται τα κατάλληλα αρθροσκοπικά εργαλεία στην άρθρωση, δίνοντας τη δυνατότητα να επιτελέσουμε πληθώρα επεμβάσεων.

Τοποθέτηση ασθενούς σε κρεβάτι έλξης

Τοποθέτηση ασθενούς σε κρεβάτι έλξης

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ισχίου;

Ποιες επεμβάσεις γίνονται αρθροσκοπικά;

 • Αντιμετώπιση συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης με αφαίρεση οστικών προεξοχών,
 • Συρραφή και επανακαθήλωση επιχειλίου χόνδρου,
 • Αφαίρεση μικρού τμήματος σχισμένου επιχειλίου χόνδρου,
 • Αντιμετώπιση κακώσεων του αρθρικού χόνδρου (χονδροπάθειες),
 • Αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων,
 • Λήψη αρθρικού υμένα για βιοψία.

Επέμβαση Αρθροσκόπησης Ισχίου

Α. Είσοδος του αρθροσκοπίου υπό ακτινοσκόπηση B. Είσοδος εργαλείων C. Διενέργεια αρθροσκοπικής επέμβασης ισχίου

 

Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς για την αρθροσκόπηση του ισχίου;

Η ιατρική ομάδα του Β.Κ.Φωτόπουλου θα σας δώσει λεπτομερείς γραπτές οδηγίες για το τί ακριβώς θα πρέπει να κάνετε προ της επέμβασης. Στις γενικές οδηγίες συμπεριλαμβάνεται το να παραμείνει ο ασθενής νηστικός το πρωί της επέμβασης, να προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση του ισχίου μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία, είτε με συνδυασμό περιοχικής αναλγησίας (ραχιαία και επισκληρίδιο). Αυτό εξασφαλίζει άριστη μετεγχειρητική αναλγησία, σε τέτοιο βαθμό που καθιστά την επέμβαση εντελώς ανώδυνη. Η αναισθησιολογική ομάδα με την οποία συνεργάζεται ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο είδος αυτό αναισθησίας, παρέχοντας εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα για άμεση μετεγχειρητική βάδιση.

Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση;

Αναλόγως της επέμβασης, 2 ώρες έως και 1 ημέρα. Στις ελαφρύτερες περιπτώσεις, όπως αφαίρεση τμήματος επιχειλίου χόνδρου, ή αφαίρεσης ελευθέρων σωμάτων, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου μέσα σε 2 ώρες από το τέλος τις επέμβασης. Σε βαρύτερες περιπτώσεις (συρραφή επιχειλίου χόνδρου), συνήθως παραμένει νοσηλευόμενος για 1 ημέρα.
Μετεγχειρητικά, όλοι οι ασθενείς μας λαμβάνουν λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων. Με τη στενή μετεγχειρητική τους παρακολούθηση εξασφαλίζεται η ομαλή αποθεραπεία και η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ισχίου

 • Προσέγγιση μιας άρθρωσης, την οποία παλαιότερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε, παρά μόνο με ανοικτές μεθόδους, που προκαλούσαν πολύ μεγάλο τραυματισμό μαλακών μορίων.
 • Μηδαμινός τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης.
 • Αναίμακτη επέμβαση.
 • Λεπτομερής παρατήρηση και εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης, καθώς το αρθροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης και μάλιστα σε μεγέθυνση 5-10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.
 • Διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε θα ήταν δυνατόν να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
 • Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

Επιπλοκές της αρθροσκόπησης του ισχίου

Είναι πολύ ήπιες και πολύ σπάνιες και απαντώνται σε ποσοστά κάτω του 1%.

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά την επέμβαση;

Οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν πλήρεις γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, οι οποίες ανανεώνονται κατά τις τακτικές επανεξετάσεις. Το πρόγραμμα αποκατάστασης εξαρτάται άμεσα από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε αρθροσκοπικά.

Ο Δρ. Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολήθηκε στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA) από το 2007, ενώ την τετραετία 2007-2010 διετέλεσε επικεφαλής του αρθροσκοπικού τμήματος του Νοσοκομείου “St.Katharinen Hospital” της Κολωνίας (παράρτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κολωνίας), όπου οργάνωσε το αρθροσκοπικό τμήμα και επιτέλεσε πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων, εκπαιδεύοντας παράλληλα νέους ορθοπαιδικούς.

Εάν πάσχετε από πόνο ή τραυματισμό στο ισχίο, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Δρ.Β.Κ.Φωτόπουλο.

Διαβάστε επίσης τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα:

 

επικοινωνία