Αρθρίτιδα στο χέρι
Η αρθρίτιδα αποτελεί μια φλεγμονώδη πάθηση, η οποία επηρεάζει τους ιστούς των αρθρώσεων του σώματος. Προσβάλει τον χόνδρο, το λείο κάλυμμα το οποίο απαντάται στα άκρα των οστών. Έπειτα από κάποιο καιρό, ο χόνδρος καταρρέει, και τα άκρα των οστών, εκτίθενται, τρίβονται και φθείρονται. Το χέρι και ο καρπός διαθέτουν πολλές μικρές αρθρώσεις, οι οποίες λειτουργούν συνεργατικά για να παραγάγουν κίνηση. Η αρθρίτιδα στο χέρι μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε από αυτές τις αρθρώσεις, προκαλώντας πολυάριθμα ενοχλητικά κι επώδυνα συμπτώματα στην καθημερινότητα.
Αρθρίτιδα στο χέρι: Τύποι και Αίτια
Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι αρθρίτιδας χεριού, οι οποίοι διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο πρόκλησης και το σημείο εντοπισμού. Αναλυτικότερα, η αρθρίτιδα στο χέρι κατηγοριοποιείται ως εξής:
- Μετατραυματική αρθρίτιδα: Η συχνότερη αιτία πρόκλησης της αρθρίτιδας της πηχεοκαρπικής είναι ένας τραυματισμός ο οποίος δεν επουλώθηκε σωστά. Ένα ενδοαρθρικό κάταγμα, το οποίο υπέστη λανθασμένη ανάταξη, μπορεί να οδηγήσει στη διαταραχή της ενδοαρθρικής αλληλουχίας, με αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή της άρθρωσης. Ταυτόχρονα, ένας σοβαρός τραυματισμός του αρθρικού χόνδρου ενδέχεται να δημιουργήσει μη αναστρέψιμη βλάβη.
- Οστεοαρθρίτιδα: Γνωστή και ως «φθορά του χρόνου», η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας στο χέρι. Με τον καιρό, προκαλεί σημαντική διάσπαση και φθορά στον χόνδρο, και τα άκρα των οστών τρίβονται μεταξύ τους. Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως τη βάση του αντίχειρα, τον καρπό και τις κορυφαίες αρθρώσεις των δακτύλων.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια, φλεγμονώδη νόσο, οποία προκαλεί διόγκωση των αρθρώσεων. Δημιουργεί πόνο και δυσκαμψία, καθώς και σταδιακή απώλεια της λειτουργικότητας του χεριού. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο καταστρέφει σταδιακά τον χόνδρο της άρθρωσης. Απαντάται κυρίως στις μικρές αρθρώσεις των χεριών.
- Ψωριασική αρθρίτιδα: Η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει τόσο το δέρμα, όσο και τις αρθρώσεις του χεριού. Ο ασθενής παρατηρεί τα δάκτυλα του χεριού του να πρήζονται, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Επηρεάζει συνήθως μερικά μόνο δάκτυλα.
Παράγοντες κινδύνου
Η αρθρίτιδα στα οστά του χεριού επηρεάζει κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 35 και 50 ετών. Μπορεί να εντοπιστεί και στα δύο φύλα, αλλά είναι κοινότερη στις γυναίκες. Η παχυσαρκία και η κληρονομικότητα παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, καθώς και πιθανοί τραυματισμοί στις αρθρώσεις των χεριών.
Ποια συμπτώματα δημιουργεί η αρθρίτιδα στο χέρι;
Το συχνότερο σύμπτωμα της αρθρίτιδας του χεριού είναι ο αμβλύς, καυστικός πόνος, ο οποίος εμφανίζεται ώρες, ή ακόμα και ημέρες μετά την υπέρχρηση του χεριού. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως τις πρωινές ώρες, και συνοδεύεται από πρήξιμο. Εάν ο ασθενής ταλαιπωρείται από αρθρίτιδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Οξύς πόνος
- Αφύπνιση λόγω πόνου
- Ερυθρότητα και ευαισθησία κατά το άγγιγμα
- Αίσθηση τριξίματος κατά τη κλήση των αρθρώσεων
- Αδυναμία πλήρους έκτασης και κλεισίματος των δακτύλων
- Εμφάνιση μικρών, οστέινων οζιδίων στη μεσαία άρθρωση
- Οίδημα και παραμόρφωση των αρθρώσεων
Διάγνωση
Η διάγνωση της αρθρίτιδας είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Ο ιατρός θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση της παθούσας περιοχής. Για την οριστικοποίηση της διάγνωσης, ο ιατρός θα παραγγείλει ορισμένες ακτινολογικές εξετάσεις, στις οποίες θα φανερωθούν αλλοιώσεις των αρθρώσεων και η γενική εμφάνιση του δακτύλου. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις, ο ιατρός ενδέχεται να παραγγείλει αξονική και μαγνητική τομογραφία, καθώς και ηλεκτρομυογράφημα, εάν υπάρχει υποψία συνύπαρξης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
Αρθρίτιδα στο χέρι: Θεραπεία & Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στο χέρι διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, την εξέλιξη της νόσου, το βαθμό διάβρωσης που έχει επιφέρει η αρθρίτιδα, τον πόνο, τις ανάγκες και την ηλικία του. Στόχος της είναι η ελάττωση του πόνου και της δυσκαμψίας, καθώς και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ασθενούς. Ο ιατρός θα συστήσει αρχικά τη συντηρητική θεραπεία, χρησιμοποιώντας ειδική φαρμακευτική αγωγή. Αυτή περιλαμβάνει συνήθως κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα. Παράλληλα, ενδέχεται να απαιτηθεί ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης. Ο ασθενής θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ειδικό νάρθηκα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Επί αποτυχίας της συντηρητικής μεθόδου, ο ιατρός θα συστήσει χειρουργική θεραπεία. Υπάρχουν πολλές επεμβατικές μορφές θεραπείας, με κυριότερη την αρθροπλαστική. Πρόκειται για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης, με τη χρήση τεχνητών εμφυτευμάτων από πλαστικό, κεραμικό ή μέταλλο.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση του πόνου στον αντίχειρα. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.
Πώς μπορεί να προκληθεί η αρθρίτιδα στο χέρι;
Η αρθρίτιδα στο χέρι μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία και οι διάφοροι τραυματισμοί. Ανάλογα με την αιτία πρόκλησης, διακρίνονται και οι διάφοροι τύποι αρθρίτιδας στο χέρι, όπως η ρευματοειδής, η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική και η ψωριασική.
Πώς θεραπεύεται η αρθρίτιδα;
Η πηχεοκαρπική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά, με τη χρήση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής και νάρθηκα. Η σωστή διάγνωση κατά τη διαμόρφωση του πλάνου αντιμετώπισης είναι σημαντική, καθώς ο ιατρός πρέπει να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί η ολική αρθροπλαστική.
Μπορεί η αρθρίτιδα στο χέρι να εξελιχθεί με τον καιρό;
Με το πέρασμα του χρόνου, η αρθρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ιδιαίτερα, εάν ο ασθενής δεν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική πορεία. Ο πόνος γίνεται οξύς, και εντείνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ασθενής ενδέχεται να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω του πόνου.
Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω, λόγω της αρθρίτιδας;
Όπως όλες οι μορφές αρθρίτιδας, έτσι και αυτή του χεριού επηρεάζεται άμεσα από φλεγμονή. Έτσι, ο ιατρός ενδέχεται να συστήσει την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που μπορεί να επηρεάσουν το βαθμό φλεγμονής, όπως τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά φαγητά, το αλάτι και τα γλυκά.