Πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο

[content_table]

Ο πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο είναι συχνή ενόχληση, που συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια ή δύο ημέρες. Ο πόνος εστιάζεται στους μυς εξωτερικά του ώμου και είναι αποτέλεσμα του τοπικού ερεθισμού των μυών.

Ο πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως σύνδρομο SIRVA (Shoulder Injury Related to Vaccine Administration).

Πού οφείλεται ο πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο;

Οι εμβολιασμοί στον ώμο χορηγούνται ενδομυϊκά στο δελτοειδή μυ. Όταν όμως το μέγεθος της βελόνας είναι πολύ μεγάλο ή το σημείο εισόδου είναι λάθος (εικόνα) και γίνεται σε πιο ψηλό σημείο, τότε είναι πιθανό να τραυματιστεί το οστό, ο ορογόνος θύλακος ή οι τένοντες του ώμου.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει τραυματισμός του μασχαλιαίου νεύρου.

 

Πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο

 

Εάν η χορήγηση του εμβολίου γίνει εντός της άρθρωσης (εξαιρετικά σπάνιο!), προκαλείται μια έντονη ανοσολογική αντίδραση και επακόλουθη φλεγμονή στους τένοντες και τους συνδέσμους του ώμου.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

 • Μυϊκός ερεθισμός. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί στην περιοχή του ώμου προκαλούν μυϊκό ερεθισμό, ο οποίος αρχίζει λίγο μετά τον εμβολιασμό και υποχωρεί συνήθως 2 με 3 ημέρες αργότερα.
 • Πόνος. Ο πόνος εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του ώμου. Ως αποτέλεσμα υπάρχει περιορισμός της κινητικότητας και αδυναμία στις ενεργητικές κινήσεις του ώμου στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Αίσθημα αδυναμίας του άνω άκρου.
 • Μούδιασμα στην εξωτερική πλευρά του ώμου. Ευτυχώς εμφανίζεται πολύ σπάνια και οφείλεται στον τραυματισμό του μασχαλιαίου νεύρου.
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο. Είναι αποτέλεσμα του τοπικού ερεθισμού και υποχωρεί σε 2-3 ημέρες.

 

Υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με τον πόνο στον ώμο;

Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν ενοχοποιείται για την πρόκληση των συμπτωμάτων.  Τα συμπτώματα οφείλονται σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία εκτέλεσης του εμβολιασμού.

Ωστόσο, επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα (τον τελευταίο χρόνο) έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, η συχνή εκδήλωση πόνου λανθασμένα συσχετίζεται με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον ώμο μετά από εμβόλιο;

Ο πόνος στον ώμο μετά από το εμβόλιο αντιμετωπίζεται αρχικά με γενικά μέτρα, όπως και στους άλλους τραυματισμούς του ώμου.

Συγκεκριμένα:

 • Ανάπαυση του άνω άκρου με περιορισμό χρήσης του.
 • Χρήση φακέλου ανάρτησης για την ανάπαυση του άνω άκρου.
 • Παγοθεραπεία. Συνήθως εφαρμόζεται 15 λεπτά κάθε 2-3 ώρες.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
 • Τοπική έγχυση κορτιζόνης στον ώμο
 • Φυσικοθεραπεία

 

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο πόνος επιμένει και πέραν των 2-3 ημερών, τότε κρίνεται σκόπιμη η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Πρόληψη για να προληφθεί το σύνδρομο SIRVA

 • Σωστή εκπαίδευση του προσωπικού που εκτελεί τον εμβολιασμό.
 • Αφαίρεση του ρουχισμού και πλήρης αποκάλυψη της περιοχής του ώμου. Να αποφεύγουμε να τραβάμε το μανίκι του πουκαμίσου προς τα πάνω, ή την μπλούζα προς τα κάτω, διότι έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χορήγησης του εμβολίου σε λάθος σημείο. Με την πλήρη αποκάλυψη του ώμου, ο εκτελών το εμβόλιο είναι εύκολο να προσανατολιστεί σωστά και να πραγματοποιήσει το εμβόλιο στο ακριβές σημείο.
 • Χρήση βελόνας μικρού μήκους, προς αποφυγή έγχυσης του εμβολίου πολύ βαθιά, ή μέσα στην άρθρωση.

 

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι μετά από ένα χρόνο χρήσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έχει αποδειχθεί, τόσο η αποτελεσματικότητα, όσο και η ασφάλειά τους. Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιπλοκές από τη χορήγησή τους. Παρόλα αυτά, η εσφαλμένη χορήγηση ενός εμβολίου στον ώμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονώδη απόκριση και χρόνιο πόνο, που μπορεί να χρειαστεί ειδική θεραπεία.