κότσι στο πόδι

Πώς δημιουργείται το κότσι στο πόδι;

Τι είναι και πώς δημιουργείται το κότσι στο πόδι;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, ή αλλιώς το κότσι του ποδιού, είναι μια παραμόρφωση η οποία δημιουργείται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Η δυσλειτουργία αυτή παρουσιάζεται στη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση και προκαλεί τη χαρακτηριστική μετατόπιση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω. Το δάκτυλο και το πρώτο μετατάρσιο δεν είναι ευθυγραμμισμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση της έσω πλευράς της άρθρωσης. Η εξόστωση ενδέχεται να δημιουργήσει πόνο και πληγές, καθώς τρίβεται με το υλικό των υποδημάτων. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στο περπάτημα και τη διατήρηση της ισορροπίας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να επιφέρει μόνιμη παραμόρφωση στο πόδι. Σημαντικό στην κατανόηση και την πρόληψη της πάθησης αυτής είναι να καταλάβει ο ασθενής πώς δημιουργείται το κότσι στο πόδι.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική, λόγω της οποίας δημιουργείται το κότσι στο πόδι, είναι η συχνή και παρατεταμένη χρήση στενών υποδημάτων με τακούνι. Αυτό συμβαίνει διότι τέτοιου είδους υποδήματα πιέζουν τα δάκτυλα, αναγκάζοντάς τα να λάβουν αφύσικες κλίσεις και θέσεις. Βασικό ρόλο στη δημιουργία βλαισού μεγάλου δακτύλου παίζει κι η κληρονομική προδιάθεση, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής διαθέτει έναν ή περισσότερους συγγενής πρώτου βαθμού που έχουν εμφανίζει κότσι στο πόδι. Ενδέχεται επίσης να αποτελεί απόρροια άλλων παθήσεων των οστών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το κότσι του ποδιού εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, με αναλογία 9 προς 1. Είναι συχνότερο στις ενήλικες γυναίκες, καθώς και στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

 

Συμπτώματα που συνοδεύουν το κότσι στο πόδι

Το κότσι του ποδιού αποτελεί μια προοδευτική πάθηση. Ενδέχεται να ξεκινήσει ως μια ελαφριά κλίση προς τα έξω, η οποία δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Σταδιακά, με την πάροδο των ετών, η παραμόρφωση αυτή εξελίσσεται κι αλλάζει τη γωνία των οστών, προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Το κότσι του ποδιού έχει συγκεκριμένη, χαρακτηριστική μορφολογία. Το οστεϊκό εξόγκωμα που προκαλείται στην άρθρωση και η μετατόπιση του μεγάλου δακτύλου προς τα μέσα είναι αρκετά για να υποδηλώσουν την ύπαρξη βλαισού μέγα δακτύλου. Εκτός από αυτό, το κότσι μπορεί να συνοδεύεται από κάποια άλλα συμπτώματα, τα οποία προκαλούνται από την παραμόρφωση αυτή και δυσχεραίνουν τη ζωή του ασθενή. Ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι:

  • Πόνος κατά τη βάδιση.
  • Αίσθημα καύσους ή μουδιάσματος.
  • Ελκώσεις στο δέρμα, είτε στο σημείο της εξόστωσης είτε εκεί όπου έρχεται σε επαφή το νύχι του μεγάλου δακτύλου με το δέρμα των υπολοίπων.
  • Δημιουργία φλεγμονής και ερυθρότητας.
  • Τήλοι (κάλοι) και ανωμαλίες κατά την ανάπτυξη των νυχιών.

Σε περίπτωση όπου η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία, ο ασθενής κινδυνεύει να αναπτύξει υπεξάρθρημα σοβαρού βαθμού στην μεταταρσιοφαλγγική άρθρωση. Αυτή προκαλεί την πλήρη αποδιοργάνωση του ποδός, και μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη μεταταρσαλγία.

 

Κότσι στο πόδι: Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Το κότσι του ποδιού μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές μεθόδους εάν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η παραμόρφωση είναι μικρή. Τότε, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικούς νάρθηκες κατά τις νυκτερινές ώρες. Η αλλαγή των υποδημάτων και η χρήση μαλακών κι εύκαμπτων παπουτσιών ενδέχεται να αποτρέψει την παραπάνω παραμόρφωση της άρθρωσης. Παρ’ όλα αυτά, η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να φέρει την ίαση του προβλήματος.

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του βλαισού μεγάλου δακτύλου μπορεί να διενεργηθεί με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζοντας ελάχιστο έως μηδενικό μετεγχειρητικό πόνο. Πραγματοποιείται διαδερμικά, προσφέροντας άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και το λιγότερο δυνατό χειρουργικό τραύμα. Το χειρουργείο διαρκεί 20 λεπτά έως και μια ώρα, ανάλογα με την παραμόρφωση που έχει υποστεί ο ασθενής. Μετά από 2 ώρες, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει. Το εξιτήριο λαμβάνεται την ίδια ημέρα.

Ο καταρτισμένος ΟρθοπαιδικόςΧειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο των παθήσεων του ποδός. Με τη χρήση του εξειδικευμένου προγράμματος προεγχειρητικού σχεδιασμού, ο Δρ. Φωτόπουλος μπορεί να ορίσει τη χειρουργική αποκατάσταση της παραμόρφωσης του βλαισού μεγάλου δακτύλου με υψηλή ακρίβεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν εμφανίζετε παραμόρφωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας.   

Συνηθέστερη αιτία δημιουργίας του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι η παρατεταμένη χρήση στενών υποδημάτων με τακούνι, τα οποία τοποθετούν τα δάκτυλα σε αφύσικες θέσεις και κλίσεις. Άλλοι βασικοί παράγοντες δημιουργίας αποτελούν η κληρονομικότητα και οι ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το κότσι εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες, με αναλογία 9 προς 1. Συνήθως ταλαιπωρεί ενήλικες γυναίκες, με μεγαλύτερη έμφαση στις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Εκτός από την εμφανή παραμόρφωση της άρθρωσης, το κότσι ενδέχεται να προκαλέσει πολυάριθμα ενοχλητικά συμπτώματα στους ασθενείς, όπως ο πόνος κατά τη βάδιση, το αίσθημα καύσους ή μουδιάσματος, η ερυθρότητα και οι εξελκώσεις.

Σε πρώιμα στάδια, κι όσο η παραμόρφωση είναι μικρή, ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από συντηρητικές τεχνικές όπως η χρήση ναρθήκων. Οριστική λύση στο πρόβλημα προσφέρει μόνο η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται διαδερμικά με τοπική αναισθησία. Το χειρουργείο προσφέρει μηδενικό μετεγχειρητικό πόνο κι άμεση επιστροφή την καθημερινότητα.

επικοινωνίαεπικοινωνία