Πρόληψη τραυματισμών στο σκι και το snowboard

[content_table]

Αποφύγετε τραυματισμούς στο σκι και το snowboard αυτόν τον χειμώνα
Η εποχή για σκι και snowboard έχει ήδη φθάσει! Είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις χιονισμένες πίστες; Διαβάζοντας το άρθρο, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μείνετε μακριά από τραυματισμούς αυτό το χειμώνα.

Προετοιμάστε το σώμα σας για την εποχή
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι σκιέρ και οι snowboarders, είναι να επιστρέψουν πίσω στο άθλημα χωρίς προετοιμασία, μετά από μια  μακρά περίοδο αποχής. Όσοι αγαπάμε τα χειμερινά σπορ, έχουμε βρεθεί πολύ συχνά στην πίστα, με τη δίψα να κατηφορήσουμε τη χιονισμένη πλαγιά από το πρώτο κιόλας λεπτό, με πλημμελή προετοιμασία και αγνοώντας συχνά τους κανόνες ασφαλείας. Εάν περάσατε τους τελευταίους μήνες  χωρίς γυμναστική, απλά μετρώντας τις ημέρες μέχρι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις πλαγιές, τότε είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Μην ξεκινήσετε με μια ολόκληρη μέρα στην πίστα του σκι, γιατί αυτό θα κουράσει τους μυς, που τόσους μήνες δεν έχετε γυμνάσει και θα οδηγήσει σε πόνους και πιασίματα τις αμέσως επόμενες ημέρες, κάτι που σίγουρα δε θέλετε να συμβεί στην αρχή της εποχής του σκι. 
Η προθέρμανση, αρχίζοντας πάντα με μια εύκολη κατάβαση είναι απαραίτητη. Οι επαγγελματίες σκιέρ ξεκινούν πάντα με ένα πρόγραμμα προθέρμανσης, που περιλαμβάνει κυρίως στατικό ποδήλατο. Επειδή εσείς είναι δύσκολο να βρείτε στατικό ποδήλατο στην πίστα, δώστε λίγο χρόνο για περπάτημα, ή τζόκινγκ στο χιόνι, προτού φορέσετε τις μπότες στου σκι. Πάντα να κάνετε διατάσεις των μυών των άνω και κάτω άκρων, κάτι που βοηθάει τους μυς να προθερμανθούν και να ετοιμαστούν για την άσκηση. Αφού βεβαιωθείτε ότι όλα πήγαν καλά στις πρώτες εύκολες καταβάσεις, δώστε τον απαιτούμενο χρόνο στο σώμα να ξεκουραστεί και ετοιμαστείτε για μεγαλύτερο επίπεδο πίστας. Αλλά μην ξεχνάτε: είμαστε ακόμα στην πρώτη μέρα, μετά από μακρά αποχή, οπότε λίγο ακόμα σκι θα είναι αρκετό για αρχή της σεζόν.

 

 

Φορέστε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό
Το κράνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού που μπορείτε να πάρετε στην πίστα του σκι. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι, δυστυχώς, συνηθισμένοι μεταξύ των σκιέρ και των snowboarders. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% όλων των τραυματισμών σκι και snowboard. Η χρήση κράνους θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, αλλά δε θα τις εκμηδενίσει! 

 

 

Η χρήση ισοθερμικών ρούχωνγαντιών και της κατάλληλης φόρμας του σκι σας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χιονισμένου βουνού. Η χρήση της φόρμας, κατασκευασμένης από τα κατάλληλα υλικά, θα σας προστατεύσει σε περίπτωση πτώσης στο χιόνι. Τα κατάλληλα γιαλιά για το χιόνι θα προστατεύσουν τα μάτια σας από τα επικίνδυνα ηλιακά εγκαύματα και θα σας χαρίσουν άριστη όραση, προστατεύοντάς σας δευτερογενώς από πτώσεις. Επιπλέον, πολλοί σκιέρ και snowboarders φορούν θωράκιση σώματος για επιπλέον προστασία. Αυτή αποτελείται από ειδικούς ενισχυμένους “θώρακες”προστατευτικά αγκώνων και προστατευτικά γονάτων.

 

 

Να γνωρίζετε τους συχνούς τραυματισμούς για τους σκιέρ και τους snowboarders
Αν γνωρίζετε τους τραυματισμούς από τους οποίους συνήθως κινδυνεύουν οι σκιέρ και οι snowboarders, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να τους προλάβετε ή και να τους αντιμετωπίσετε.
Για τους σκιέρ και τους snowboarders:

  • Κακώσεις του γόνατος, όπου περιλαμβάνεται τα κατάγματα και οι συνδεσμικές κακώσεις, κυρίως του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ)
  • Κακώσεις των κάτω άκρων, όπως κατάγματα μηριαίου, κατάγματα κνήμης, κατάγματα και εξαρθρήματα ποδοκνημικής και άκρου ποδός.
  • Κακώσεις των άνω άκρων, κυρίως κατάγματα του καρπού και εξαρθρήματα του ώμου.
  • Κακώσεις και κατάγματα της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης,
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
  • Μυϊκές θλάσεις κορμού και άκρων, κυρίως των κάτω άκρων

Εάν τραυματιστείτε, αφιερώστε χρόνο για να αφήσετε τον εαυτό σας να θεραπευτεί σωστά
Εάν υποστείτε έναν ελαφρύ τραυματισμό, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό και διαθέστε τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα σας για να θεραπευτεί. Μπορεί να είναι δύσκολο – ειδικά μετά από ένα καλοκαίρι που περιμένετε να επιστρέψετε στις χιονισμένες πλαγιές – αλλά η σωστή θεραπεία μετά από έναν τραυματισμό θα σας επιτρέψει να απολαύσετε περισσότερες ευχάριστες στιγμές με σκι και snowboard τη χειμερινή εποχή.
Σε βαρύτερες περιπτώσεις τραυματισμών, ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, γι’αυτό μην αγνοείτε τους κανόνες της φύσης και της φυσικής! 
Στην πρόληψη δεν ανήκει μόνο η προετοιμασία και ο κατάλληλος εξοπλισμός, αλλά και η σύνεση με την οποία κινούμαστε στο βουνό. Απαραίτητη είναι η γνώση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας, γιατί ξεπερνώντας τες, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε στο έδαφος, μετά από μια άσχημη πτώση…