PRP Θεραπεία

PRP Θεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια ή αλλιώς PRP θεραπεία είναι μια σύγχρονη, μορφή αντιμετώπισης μυοσκελετικών παθήσεων στην Ορθοπεδική. Τα αιμοπετάλια είναι περισσότερο γνωστά για τη σημασία τους στην πήξη του αίματος. Ωστόσο, περιέχουν αυξητικούς παράγοντες, που είναι πολύ σημαντικοί για την επούλωση των τραυματισμών.

Το PRP είναι πλάσμα με πολλά περισσότερα αιμοπετάλια από αυτά που συνήθως βρίσκονται στο αίμα. Η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων – και, ως εκ τούτου, η συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων – μπορεί να είναι 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη (ή πλουσιότερη) από το συνηθισμένο.

Για να αναπτυχθεί ένα παρασκεύασμα PRP, πρέπει πρώτα να ληφθεί αίμα από τον ασθενή. Τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από άλλα κύτταρα του αίματος και η συγκέντρωσή τους πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Αυτά τα αιμοπετάλια στη συνέχεια εγχέονται στο τραυματισμένο σημείο.

prp

Πώς λειτουργεί η θεραπεία PRP;

 

Eργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων στο PRP μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Για να επιταχυνθεί η επούλωση χρησιμοποιούμε δύο βασικές μεθόδους θεραπείας.

 

 • Έγχυση του PRP στην τραυματισμένη περιοχή:

 Ένα μείγμα PRP και τοπικού αναισθητικού μπορεί να εγχυθεί απευθείας σε κάποιον φλεγμονώδη ιστό. Στη συνέχεια, ο πόνος στην περιοχή της ένεσης μπορεί να εμμένει ένα μικρό διάστημα, εν τούτοις, σε μερικές εβδομάδες θα υπάρχει πλήρης αποκατάσταση του σημείου.

 • Το PRP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της επούλωσης κατά τη χειρουργική επέμβαση για ορισμένους τραυματισμούς:

Αυτό γίνεται προετοιμάζοντας το PRP με έναν εξατομικευμένο τρόπο που του επιτρέπει να τοποθετηθεί σε σχισμένους ιστούς.

 

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας PRP είναι:

 • Η πάθηση που αντιμετωπίζεται.
 • Η συνολική υγεία του ασθενούς.
 • Η χρονιότητα της πάθησης

Ποιες παθήσεις καταπολεμά η θεραπεία PRP;

 

 • Χρόνιους τραυματισμούς τενόντων.

Σύμφωνα με τις ερευνητικές μελέτες το PRP είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία χρόνιων τραυματισμών τενόντων, ειδικά του αγκώνα του τένις, ενός πολύ συνηθισμένου τραυματισμού των τενόντων στο εξωτερικό του αγκώνα.

Η χρήση του PRP για άλλους χρόνιους τραυματισμούς τένοντα — όπως η χρόνια τενοντίτιδα του Αχίλλειου ή η φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα (γόνατο του άλτη) είναι εξίσου πολλά υποσχόμενη.

Συνοπτικά, οι παθήσεις που καταπολεμά η θεραπεία PRP

 

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας PRP;

 

Αν και σχετικά νέα, η θεραπεία με PRP έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για περισσότερα από 15 χρόνια στην Ορθοπαιδική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία PRP είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου και βοηθά τους ασθενείς να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Η θεραπεία με PRP μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Βοηθάει στη θεραπεία τους τραυματισμένους ιστούς πριν προχωρήσει η βλάβη και η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Συνοπτικά, η θεραπεία PRP:

 • Χρησιμοποιεί τα ίδια τα κύτταρα του σώματος για να διεγείρει τη φυσική βιολογική διαδικασία επούλωσης.
 • Είναι ελάχιστα επεμβατική – δεν εμπλέκονται χειρουργικές τομές.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που δεν μπορούν να χειρουργηθούν.
 • Προσφέρει πολύ πιο γρήγορη περίοδο ανάρρωσης από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Ο κίνδυνος μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης είναι απειροελάχιστος.
 • Διαθέτει χαμηλό/προσιτό κόστος.

 

Σε κάθε ένδειξη ενόχλησης επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Βασίλειο Φωτόπουλο για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία με άμεση αποκατάσταση.