Τενοντίτιδα στο χέρι

Τενοντίτιδα στο χέρι

Καθημερινά, είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο να ακούει κανείς τους ανθρώπους γύρω του να εκφράζουν ανησυχία για κάποιο πόνο στο χέρι τους. Η μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων κι άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, οι δουλειές γραφείου αλλά και οι χειρωνακτικές εργασίες, η έντονη άθληση κι η αδιάκοπη εξάσκηση ενός μουσικού οργάνου αποτελούν ενέργειες που κάθε άνθρωπος πραγματοποιεί, σε ορισμένο επίπεδο, στην καθημερινότητά του. Πρόκειται για απλές εργασίες, οι οποίες δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Όταν, ωστόσο, οι κατάλληλες συνθήκες εφαρμοστούν, μπορούν να οδηγήσουν στην ίδια δυσάρεστη κι ενοχλητική κατάσταση: μια τενοντίτιδα στο χέρι.

Τι είναι η τενοντίτιδα στο χέρι;

Ο τένοντας είναι ένας ανελαστικός, σκληρός ιστός, ο οποίος συνδέει ένα μυ με ένα οστό. Η εμφάνισή του μοιάζει με εκείνη του κορδονιού. Οι τένοντες βοηθούν το σώμα να παράγει κίνηση, μέσω των συσπάσεων που μεταφέρουν από τους μύες στα οστά. Κάποιες φορές, οι τένοντες υπόκειται ερεθισμό, ο οποίος οδηγεί σε φλεγμονή. Η πάθηση αυτή ονομάζεται τενοντίτιδα. Στο χέρι, η τενοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον πήχη, τον καρπό και τους αντίχειρες. Αναλυτικότερα, οι πιθανές τενοντίτιδες στο σημείο του χεριού περιλαμβάνουν:

  • Τενοντίτιδα πήχη: Ο πήχης αποτελεί το μέρος του άνω άκρου, από τον αγκώνα έως τον καρπό. Οι μύες που βρίσκονται στον πήχη είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τενοντίτιδες, καθώς χρησιμοποιούνται αρκετά από αθλητές κι ανθρώπους που πραγματοποιούν βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
  • Τενοντίτιδα καρπού: Παρόμοια με αυτήν του πήχη, η τενοντίτιδα καρπού εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές κι ανθρώπους που κάνουν υπέρχρηση της άρθρωσης του καρπού μέσω πληκτρολόγησης, γραφής, εξάσκησης μουσικού οργάνου κ.ά.
  • Τενοντίτιδα de Quervain: Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τύπο τενοντίτιδας καρπού, ο οποίος αφορά το πρώτο ραχιαίο διαμέρισμά του. Επηρεάζει τους δύο τένοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις του αντίχειρα. Ονομάζεται αλλιώς και τενοντοελυτρίτιδα de Quervain, καθώς επηρεάζεται και το έλυτρο, δηλαδή το σημείο κίνησης των τενόντων.

Πώς εμφανίζεται η τενοντίτιδα στο χέρι;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η φλεγμονή που επηρεάζει τους τένοντες του χεριού δημιουργείται όταν ο ασθενείς πραγματοποιεί έντονες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι τένοντες του πήχη, του καρπού και του αντίχειρα  φλεγμαίνουν και πονάνε. Παράγοντες κινδύνου της υπέρχρησης αποτελούν οι κάτωθι:

  • Πληκτρολόγηση και χρήση του ποντικιού του υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Άθληση που περιλαμβάνει έντονη κίνηση του χεριού και του καρπού, όπως το τένις ή το γκολφ.
  • Άρση βαρών με ακατάλληλη τεχνική, η οποία καταπονεί τα χέρια και τους καρπούς.
  • Χρήση εργαλείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τα κατσαβίδια ή τα κλειδιά.

Άλλες αιτίες εμφάνισης τενοντίτιδας, πέραν της κίνησης, είναι οι εξής:

  • Μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός
  • Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί
  • Μικροβιακή φλεγμονή
  • Χρόνιος ερεθισμός.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

Είναι πιθανό, μια τενοντίτιδα να εμφανιστεί ξαφνικά, και να διαρκέσει ημέρες. Ακόμα και μετά τη θεραπεία, ενδέχεται να πλήξει το ίδιο σημείο ξανά. Στα συμπτώματα της τενοντίτιδας περιλαμβάνονται ευαισθησία και πόνος στις περιοχές γύρω από την πληγείσα άρθρωση. Ο ασθενής με τενοντίτιδα μπορεί να βιώσει δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης, καθώς και οίδημα. Κατά την κίνηση, ενδέχεται να αισθανθεί κάποιο τρίξιμο κι απώλεια δύναμης.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Συνήθως, για τη διάγνωση της τενοντίτιδας αρκεί η λήψη ατομικού ιστορικού από τον ασθενή και η λεπτομερής κλινική εξέταση. Ο πόνος ο οποίος εκφράζεται από τον ασθενή κατά την πίεση της περιοχής είναι αρκετός για να διαγνωσθεί η τενοντίτιδα. Πιθανή είναι και η διόγκωση της περιοχής. Ο ακτινολογικός απεικονιστικός έλεγχος συνήθως δεν είναι απαραίτητος. Εξαίρεση αποτελεί πιθανή ανάγκη απόκλισης άλλων αιτιών πόνου. Σε αυτήν την περίπτωση, απαραίτητος είναι ο έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Τενοντίτιδα στο χέρι: Θεραπεία κι Αντιμετώπιση

Συνήθως, η τενοντίτιδα περνά με την πάροδο του χρόνου. Εάν δε συμβεί αυτό, ο ιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική θεραπεία με χρήση νάρθηκα, αναλγητικά ή μη στεροειδή φάρμακα, ενέσιμα κορτικοστεροειδή και φυσιοθεραπεία. Θερμές / κρύες θεραπείες, υπέρηχοι και θεραπείες με νερό μπορεί να αποβούν αποτελεσματικές.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει εξειδίκευση στη χειρουργική τενοντίτιδας του χεριού. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του χεριού ενδέχεται να πάρει δύο με τρεις εβδομάδες, έως ότου επιφέρει αποτελέσματα. Μια σοβαρή περίπτωση τενοντίτιδας μπορεί να χρειαστεί έως και κάποιους μήνες έως την οριστική επούλωση.

Η τενοντίτιδα είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά με συντηρητικό τρόπο. Ωστόσο, εάν ο ασθενής αμελήσει να αναζητήσει ορθή ιατρική περίθαλψη, ενδέχεται να αναπτύξει χρόνια, επαναλαμβανόμενη τενοντίτιδα.

Η διάγνωση της τενοντίτιδας είναι πολύ εύκολη. Ο ιατρός θα λάβει το ατομικό ιστορικό του ασθενούς, και θα πραγματοποιήσει ενδελεχή κλινική εξέταση. Ο πόνος και το οίδημα στην περιοχή είναι συνήθως αρκετό για να οριστικοποιήσει τη διάγνωση.

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του χεριού είναι συντηρητική, και περιλαμβάνει ξεκούραση, χρήση νάρθηκα, φυσιοθεραπεία και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.