Αρθροσκοπική Χειρουργική

[content_table]

Η αρθροσκόπηση-αρθροσκοπική χειρουργική είναι μια ενδοσκοπική ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική. Mας επιτρέπει, μέσω της κάμερας του αρθροσκοπίου να παρατηρήσουμε το εσωτερικό της άρθρωσης, χωρίς να χρειαστεί να την ανοίξουμε, όπως γινόταν παλαιότερα.

Με την εξέλιξη των τεχνικών, αλλά και των εργαλείων, η αρθροσκόπηση έχει αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των κλασικών ανοικτών επεμβάσεων. Παρόλο που αναπτύχθηκε αρχικά στο γόνατο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος και σε άλλες αρθρώσεις, όπως ο ώμος, η ποδοκνημική, ο αγκώνας, η πηχεοκαρπική και ακόμη πιο πρόσφατα το ισχίο.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για την αρθροσκοπική χειρουργική;

Η αρθροσκόπηση απαιτεί έναν εξοπλισμό, που περιλαμβάνει τα εξής:

  • τον αρθροσκοπικό πύργο, ο οποίος έχει συγκεντρωμένες τις ηλεκτρικές συσκευές που απαιτούνται,
  • το αρθροσκόπιο, το οποίο ποικίλλει σε διάμετρο, ανάλογα με την άρθρωση που αρθροσκοπούμε,
  • ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία: υπάρχει μεγάλη ποικιλία κατάλληλων εργαλείων (λαβίδες, μπασκέτες, ψαλίδια και εξειδικευμένα εργαλεία) ανάλογα με την άρθρωση και την επέμβαση που πραγματοποιείται
  • κατάλληλο χειρουργικό τραπέζι σε αρθροσκόπηση ώμου, ισχίου, ή πηχεοκαρπικής.

 

 

 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα χειρουργείου, με τον ασθενή υπό γενική ή υπό περιοχική αναισθησία και από Ορθοπαιδικό Χειρουργό εκπαιδευμένο στην αρθροσκοπική χειρουργική. Εισάγεται το αρθροσκόπιο στην άρθρωση, μέσω της αρθροσκοπικής πύλης που γίνεται με μικρή οπή στο δέρμα 2-3mm.

Ακολουθεί έλεγχος της άρθρωσης, ώστε να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα της κλινικής μας εξέτασης, ή να διαγνώσουμε επιπλέον παθήσεις. Τα εργαλεία εισάγονται στην άρθρωση από δεύτερη αρθροσκοπική πύλη, μεγέθους 2-3mm επίσης. Ανάλογα με την άρθρωση και το είδος της επέμβασης, ίσως χρησιμοποιηθούν και επιπλέον αρθροσκοπικές πύλες.

Έτσι στο τέλος της επέμβασης ο ασθενής έχει μόνο 2-4 μικρές τομές (2-3 για το γόνατο, ισχίο, ποδοκνημική, πηχεοκαρπική, 3-4 για αγκώνα, ώμο), σε αντίθεση με τις μεγάλες τομές 10-12 εκατοστών που απαιτούσαν παλαιότερες τεχνικές.

 

αρθροσκοπική χειρουργική

Αρθροσκοπικές εικόνες γόνατος

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αρθροσκοπικής Χειρουργικής;

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής επιγραμματικά είναι:

  • Ελάχιστος τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης.
  • Αναίμακτη επέμβαση.
  • Λεπτομερής παρατήρηση και εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης. Το αρθροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης και μάλιστα σε μεγέθυνση 5-10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.
  • Διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε θα ήταν δυνατόν να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

 

αρθροσκοπική χειρουργική

 

Παραμονή στο νοσοκομείο

Η παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να είναι από λίγες ώρες έως 1 ημέρα, αναλόγως της βαρύτητας της επέμβασης. Για παράδειγμα, στην αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, ο ασθενής φεύγει περπατώντας 1,5 με 2 ώρες μετά την επέμβαση. Στην αρθροσκοπική συρραφή τενόντων του ώμου, ή στην πλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο, χρήσιμη είναι η παραμονή στο νοσοκομείο για μια ημέρα.
Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων και με τη στενή μετεγχειρητική τους παρακολούθηση εξασφαλίζεται η ομαλή αποθεραπεία και η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η αρθροσκοπική χειρουργική (όπως γενικότερα η ενδοσκοπική χειρουργική, π.χ. λαπαροσκόπηση, κυστεοσκόπηση κλπ) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα. Αναμφισβήτητα, οδήγησε σε αλματώδη εξέλιξη τη διάγνωση και την αντιμετώπιση ενδοαρθρικών παθήσεων με ακρίβεια, βοηθώντας εκατομμύρια ασθενείς να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της αρθροσκοπικής χειρουργικής τα τελευταία 20 έτη. Έχει επιτελέσει πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων στο γόνατο, ώμο, πηχεοκαρπική και ποδοκνημική, εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές και παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004, μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA) από το 2005 και Μέλος της Γερμανικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (AGA) από το 2007, ενώ από το 2007 έως και το 2010 διετέλεσε επικεφαλής Ιατρός του αρθροσκοπικού τμήματος του νοσοκομείου “St.Katharinen” στην Κολωνία. Έχει συμμετοχή ως ομιλητής-εκπαιδευτής σε πολυάριθμα συνέδρια αρθροσκοπικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

call to action