Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής

Η αρθροσκόπηση της πηχεοκαρπικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται παθήσεις της άρθρωσης, που διαφορετικά θα απαιτούσαν διάνοιξη της άρθρωσης με τραυματισμό υγιών ιστών.

Στα πρώτα της στάδια η αρθροσκόπηση χρησιμοποιήθηκε στο γόνατο. Σύντομα όμως, η αξία της αναγνωρίστηκε και σε άλλες αρθρώσεις όπως τον ώμο, την ποδοκνημική και την πηχεοκαρπική. Με την απόκτηση εμπειρίας και την εξέλιξη των αρθροσκοπικών εργαλείων, η αρθροσκόπηση της πηχεοκαρπικής έγινε πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση παθήσεων του καρπού.

Τέτοιες παθήσεις είναι:

 • ρήξεις τρίγωνου ινοχόνδρινου δίσκου (TFCC),
 • σκαφομηνοειδής διαχωρισμός (ρήξη σκαφομηνοειδούς συνδέσμου),
 • αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων,
 • υποβοήθηση στην ανάταξη καταγμάτων,
 • άλλες ενδείξεις, που αναφέρονται στη συνέχεια.

 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση της πηχεοκαρπικής;

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση. Τα δάκτυλά του προσαρμόζονται σε ειδική συσκευή έλξης, η οποία βοηθά στη διάνοιξη του διαστήματος μεταξύ των οστών του καρπού. Από μια τομή δέρματος 3mm εισάγεται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο, (μικροκάμερα). Μέσω του αρθροσκοπίου, ο Χειρουργός βλέπει σε μεγέθυνση το εσωτερικό της άρθρωσης, το οποίο προβάλλεται σε μόνιτορ. Από μια δεύτερη αρθροσκοπική πύλη, επίσης 3mm εισάγονται τα κατάλληλα αρθροσκοπικά εργαλεία στην άρθρωση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιτελέσουμε πληθώρα επεμβάσεων.

Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής

Τοποθέτηση του ασθενούς για αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής

Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος σε αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής

 

Ποιες επεμβάσεις γίνονται αρθροσκοπικά;

 

  • Αντιμετώπιση και συρραφή ρήξεων τρίγωνου ινοχόνδρινου δίσκου.
  • Αντιμετώπιση κακώσεων του αρθρικού χόνδρου (χονδροπάθειες).
  • Αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων.
  • Αντιμετώπιση καταγμάτων κάτω πέρατος κερκίδας και σκαφοειδούς.
  • Αρθροσκοπική αφαίρεση γαγγλίου καρπού
  • Λήψη αρθρικού υμένα για βιοψία.

 

 

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής;

Η ιατρική ομάδα του Β.Κ.Φωτόπουλου θα σας δώσει λεπτομερείς γραπτές οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε προ της επέμβασης. Στις γενικές οδηγίες συμπεριλαμβάνεται το να παραμείνει ο ασθενής νηστικός το πρωί της επέμβασης και να προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος

Τί είδος αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση;

Η επέμβαση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με περιοχική αναισθησία, δηλαδή με αναισθησία μόνο του χεριού από τον αγκώνα και κάτω, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη για γενική αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση για το είδος της αναισθησίας λαμβάνεται κατόπιν συζήτησης μεταξύ της αναισθησιολογικής ομάδας και του ασθενούς. Η περιοχική αναισθησία εξασφαλίζει άριστη μετεγχειρητική αναλγησία, σε τέτοιο βαθμό που καθιστά την επέμβαση εντελώς ανώδυνη. Η αναισθησιολογική ομάδα με την οποία συνεργάζεται ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το είδος αναισθησίας, παρέχοντας εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία.  

 

Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση;

Αναλόγως της επέμβασης, 2 ώρες έως και 1 ημέρα. Στις ελαφρύτερες περιπτώσεις, όπως η αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων ή ο καθαρισμός βλάβης τρίγωνου ινοχόνδρινου δίσκου, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου μέσα σε 2 ώρες από το τέλος τις επέμβασης. Σε βαρύτερες περιπτώσεις (συρραφή ινοχόνδρινου δίσκου, αντιμετώπιση καταγμάτων), συνήθως παραμένει νοσηλευόμενος για 1 ημέρα.
Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων. Με τη στενή μετεγχειρητική τους παρακολούθηση εξασφαλίζεται η ομαλή αποθεραπεία και η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης της πηχεοκαρπικής

 • μηδαμινός τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης
 • αναίμακτη επέμβαση
 • λεπτομερής παρατήρηση και εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης. Το αρθροσκόπιο μάς επιτρέπει να δούμε οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης. Επιπροσθέτως, η εικόνα είναι σε μεγέθυνση 5-10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα
 • διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε θα ήταν δυνατόν να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε ακρίβεια της επέμβασης και άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
 • λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

 

TFCC, αρθροσκοπική αντιμετώπιση

Α και Β. Αρθροσκοπική εικόνα ρήξης του τρίγωνου ινοχόνδρινου δίσκου (TFCC) C και D. Αντιμετώπιση με αρθροσκοπικό shaver Ε. Λείανση με διαθερμία και F. Τελικό αποτέλεσμα

 

Επιπλοκές της επέμβασης

Είναι πολύ ήπιες και πολύ σπάνιες και απαντώνται σε ποσοστά κάτω του 1%. Συνήθως συμβαίνουν, όταν η επέμβαση εκτελείται από χειρουργό χωρίς εμπειρία.

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από την αρθροσκόπηση της πηχεοκαρπικής;

Οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν πλήρεις γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, οι οποίες ανανεώνονται κατά τις τακτικές επανεξετάσεις. Συνήθως απαιτείται κάποιου είδους κηδεμόνας (αναλόγως της επέμβασης), τον οποίο ο ασθενής αφαιρεί καθημερινά για 3-4 φορές για να διενεργήσει ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων κινησιοθεραπείας. Τις ασκήσεις αυτές ο ασθενής εκπαιδεύεται από εμάς να πραγματοποιεί μόνος του. Το πρόγραμμα αποκατάστασης εξαρτάται άμεσα από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε αρθροσκοπικά και το επιμελείται προσωπικά ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος.

Ο Δρ. Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολήθηκε στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA) από το 2007, ενώ την τετραετία 2007-2010 διετέλεσε επικεφαλής του αρθροσκοπικού τμήματος του Νοσοκομείου “St.Katharinen Hospital” της Κολωνίας (παράρτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κολωνίας), όπου οργάνωσε το αρθροσκοπικό τμήμα και επιτέλεσε πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων, εκπαιδεύοντας παράλληλα  νέους ορθοπαιδικούς.

Εάν πάσχετε από πόνο ή τραυματισμό στον καρπό, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Δρ.Β.Κ.Φωτόπουλο.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα κείμενα:

επικοινωνία