Εκφυλιστική αρθρίτιδα

Εκφυλιστική αρθρίτιδα

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι ένας όρος συνώνυμος με την οστεοαρθρίτιδα, μια χρόνια διαταραχή που καταστρέφει τον χόνδρο και τους ιστούς που περιβάλλουν μια άρθρωση. Μερικές φορές ονομάζεται «εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων» ή αρθρίτιδα «φθοράς».

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι ως επί το πλείστον ασθένεια της γήρανσης, που προκύπτει από τακτική χρήση και μερικές φορές υπερβολική χρήση συγκεκριμένων αρθρώσεων. Η βλάβη των ιστών μπορεί επίσης να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου. Ανεξάρτητα από την αιτία, το τελικό αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός μιας τραχιάς επιφάνειας με λακκούβες στον προηγουμένως λείο χόνδρο. Η άρθρωση δεν μπορεί πλέον να κινηθεί χωρίς τριβή και μπορεί να προκύψει έντονος πόνος.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους ανθρώπους με κάποιο τρόπο μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Στις νεότερες γενιές, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας λόγω τραυματισμού. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 70 ετών, δεν υπάρχουν φυλετικές διαφορές ως προς την εμφάνιση της ασθένειας.

 

Εκφυλιστική αρθρίτιδα

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από:

 

 • Πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στην άρθρωση, η οποία οξύνεται το πρωί και έπειτα από περιόδους αδράνειας.
 • Ο πόνος συνήθως ξεκινά μόνο σε μία ή λίγες αρθρώσεις και είναι πιο συνηθισμένος στις αρθρώσεις των ισχίων, των γονάτων και των ποδιών που φέρουν βάρος.
 • Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα δάκτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών, στον αυχένα και στη μέση.

Συντηρητική αντιμετώπιση εκφυλιστικής αρθρίτιδας:

 

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μετατίθεται και σε άλλες αρθρώσεις και συνήθως προκαλεί σημαντικό πόνο και απώλεια κινητικότητας. Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου. Οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας για την εκφυλιστική αρθρίτιδα συνήθως χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό ασκήσεων φυσικοθεραπείας και ιατρικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων κατά καιρούς ενέσεων, για τη μείωση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητας και της ευκαμψίας των αρθρώσεων. Σε όψιμο στάδιο της νόσου, η χειρουργική επέμβαση για την αρθρίτιδα μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση εκφυλιστικής αρθρίτιδας:

 

Εφόσον μετά την διετέλεση των συντηρητικών μεθόδων δεν επέρχεται ανακούφιση ή εμφανίζεται μόνο μια προσωρινή αναστολή, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση.

Ορισμένες επεμβατικές μέθοδοι  για την καταπολέμηση της εκφυλιστικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Αρθροσκοπική χειρουργική:

Κατά την αρθροσκόπηση, επιδιορθώνονται οι επιφάνειες των κατεστραμμένων αρθρώσεων, αφαιρείται τυχόν εκφυλισμένος χόνδρος, επανέρχονται τυχόν ρήξεις χόνδρου ενώ παράλληλα εξομαλύνονται οι επιφάνειες των οστών.

Αρθροπλαστική:

Κατά την αρθροπλαστική κάποιας άρθρωσης, οι κατεστραμμένοι σύνδεσμοι ή μέρος αυτών αντικαθίστανται με τεχνητές αρθρώσεις. Η αρθροπλαστική έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με σχετικά άμεση αποκατάσταση. Επίσης, πλέον διεκπεραιώνονται αρθροπλαστικές με χρησιμοποίηση ρομποτικής τεχνολογίας.

Οστεοτομία:

Συνήθως η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται όταν κάποιος είναι πολύ νέος για αντικατάσταση άρθρωσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αυξήσει τη σταθερότητα στα γόνατα ή τις αρθρώσεις του ισχίου. Περιλαμβάνει την κοπή οστών για να ανακατανεμηθεί το βάρος σε μια άρθρωση και να γίνει πιο σταθερή.

Σύντηξη άρθρωσης:

Ονομάζεται επίσης αρθρόδεση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη σύντηξη δύο οστών σε κάθε άκρο μιας άρθρωσης, απαλλάσσοντας την ίδια την άρθρωση. Χρησιμοποιείται όταν οι αρθρώσεις έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη και προκαλούν έντονο πόνο. Γίνεται επίσης όταν η αρθροπλαστική δεν είναι αποτελεσματική, όπως στον αστράγαλο. Αν και μια συντηγμένη άρθρωση δεν είναι εύκαμπτη, είναι πιο σταθερή, μπορεί να αντέξει καλύτερα το βάρος ενώ δεν προκαλείται πλέον έντονος πόνος στο εκφυλισμένο σημείο.

 

Σε οποιαδήποτε ένδειξη εμφάνισης εκφυλιστικής αρθρίτιδας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Φωτόπουλο, ώστε να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας, με όσο το δυνατόν πιο ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και άμεση αποκατάσταση.

Τα κύρια συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι συνήθως τα εξής:

 • Πόνος
 • Πρήξιμο
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης

 

 • Ισχία
 • Γόνατα ή πόδια
 • Δάκτυλα χεριών
 • Δάχτυλα ποδιών
 • Αυχένα
 • Μέση

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά.

 

Η συντηρητική θεραπεία συνιστά, κυρίως, ασκήσεις φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθούν και κάποιες τοπικές ενέσεις.

 

Το χειρουργείο πραγματοποιείται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

 • Αρθροσκοπική χειρουργική
 • Αρθροπλαστική
 • Οστεοτομία
 • Σύντηξη άρθρωσης