πόνος στην πτέρνα

Πόνος στην πτέρνα

Τι είναι και ποια τα αίτιά του;

Ο πόνος στη πτέρνα είναι ο πόνος που εντοπίζεται και γίνεται αισθητός στην περιοχή γύρω από τη πτέρνα, δηλαδή στην οπίσθια ή πελματιαία επιφάνεια αυτής. Ο πόνος ως επί το πλείστον προσβάλει μόνο ένα πέλμα και εμφανίζεται ομοίως τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες. Συνήθως, ο πόνος αυτός δεν αποτελεί ένδειξη για κάποια σοβαρότερη παθολογική κατάσταση, είναι όμως γεγονός ότι προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Η πιο συχνή αιτία του πόνου στην πτέρνα είναι η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης (λεπτό στρώμα συνδετικού ιστού που υποστηρίζει το πέλμα και την ποδική καμάρα). Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι παράγοντες κινδύνου είναι, μεταξύ άλλων, και οι εξής:

  • Η παχυσαρκία
  • Η πλατυποδία
  • Η κοιλοποδία
  • Η μειωμένη ραχιαία έκταση του άκρου ποδιού που προκαλείται από σφιγμένους γαστροκνήμιους μύες
  • Η τενοντοπάθεια του Αχίλλειου τένοντα
  • Το κάπνισμα
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το συχνό διάνυσμα μεγάλων αποστάσεων
  • Η χρήση μέτριας ή / και κακής ποιότητας παπουτσιών που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την ποδική καμάρα.

Πόνος στη πτέρνα: Συμπτώματα

Ο πόνος στην πτέρνα δύναται να εμφανιστεί ξαφνικά ή να εκδηλωθεί σταδιακά. Στην πρώτη περίπτωση είναι συνήθως έντονος. Σε κάθε περίπτωση όμως, συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθούν από τον Ορθοπαιδικό.

Οξύς πόνος (που ενδεχομένως να συνοδεύεται τοπική αύξηση θερμοκρασίας, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα) και οίδημα γύρω από την πτέρνα, θεωρούνται βασικά συμπτώματα της πάθησης. Συμπληρωματικά, αναφέρονται η αδυναμία πελματιαίας κάμψης και ο πόνος στη φτέρνα μετά από τραυματισμό. Επίσης, η ενόχληση στην πτέρνα μπορεί να προκαλείται από το βάδισμα ή την όρθια στάση. Η  ενόχληση μπορεί να γίνει επίμονη, με διάρκεια μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας, παρά την εφαρμογή πάγου ή ξεκούρασης της περιοχής.

Επίσης, αναφέρεται και η δυσκολία στο βάδισμα με γυμνά πέλματα, καθώς και η έντονη ενόχληση στα πρώτα βήματα μετά την έγερση από το κρεββάτι.

Πόνος στην πτέρνα: Διάγνωση

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί έγκυρη διάγνωση, ο Ορθοπαιδικός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, αξιολογώντας παράλληλα τη συμπτωματολογία του ασθενούς. Συχνά, θα χρειαστεί συμπληρβωματικά απεικονιστικός έλεγχος. Η ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει κάποιο κάταγμα προερχόμενο από κάκωση ή κόπωση. Η μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει, όταν η διάγνωση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά και όταν ο Ιατρός υποπτεύεται κάταγμα κόπωσης.

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στην πτέρνα;

Η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτίας που προκαλεί τον πόνο. Μπορεί να ακολουθηθεί μια συντηρητική αγωγή με παγοθεραπεία, διατάσεις, αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου, ειδικά ένθετα υποδημάτων και νάρθηκες ή κηδεμόνες. Μπορεί επίσης να γίνει τοπικά έγχυση κορτιζόνης με τοπικό αναισθητικό (1έως και 3 φορές). Επίσης, μεγάλη βοήθεια παρέχει και η φυσικοθεραπεία.

Σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος και δεν υποχωρήσει, μπορεί να χρειαστεί κάποιας μορφής επέμβαση. Όμως, πρέπει να σημειωθεί πως η πάθηση συχνά υποχωρεί από μόνη της (αυτοπεριοριζόμενη)

Ο Δρ. Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και εξειδικεύεται στην αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος και ώμου, καθώς και με τις παραμορφώσεις του προσθίου ποδός. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός της χώρας, όπως και για την δημοσίευση άρθρων σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά.

επικοινωνία